• Thu 01-01-1970
  Populatie verzuimsignaal
 • 2.000.000 +
  Actieve medewerkers
 •    (↔0%)
  Nieuwe ziektegevallen
 •   (↔0%)
  Totaal aantal zieken

Zachte landing einde dienstverband

Hoe zorg ik voor een zachte landing bij einde dienstverband?

Zachte landing einde dienstverband
Het verzuimpercentage is het aantal zieke werknemers gedeeld door het totale aantal medewerkers. Dit aantal is gebasseerd op de VerzuimSignaal populatie, Nederlands grootste database met werknemers en verzuimmeldingen.
Bekijk alle statistieken →

Hoe zorg ik voor een zachte landing bij einde dienstverband?

Geplaatst op 02 March 2015. Door Sabien Coenen (Optios).

Het is natuurlijk geen leuk nieuws om je medewerker te melden dat zijn dienstverband bij het bedrijf gaat eindigen. In het “slechtnieuwsgesprek” geef je de boodschap onomwonden, maar hoe kun je dan toch zorgen voor een pleister op de wonde? Door het bieden van toekomstperspectief! Natuurlijk kun je iemand geen nieuwe baan bieden, maar wel nieuwe perspectieven!

Als je het mij vraagt, dan past het ook helemaal bij goed werkgeverschap om ook bij een einde dienstverband de medewerker verder te helpen, iets mee te geven. En met “iets” wordt natuurlijk geen zak met geld bedoeld, al kunnen sommige medewerkers daar in eerste instantie meer voor voelen. Nee, met iets meegeven bedoelen we gespecialiseerde hulp en ondersteuning bieden bij het vinden van een andere baan.

Op dit moment is de arbeidsmarkt weer wat meer in beweging gekomen, maar nog steeds is het een hele kunst om positief op te vallen tussen al die andere werkzoekenden. De meeste werkzoekenden kunnen dus wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan. Niet alleen hoe je moet solliciteren, jezelf presenteren en hoe je je netwerk in kunt zetten, maar ook een hart onder riem is belangrijk. Als mensen weer geloven in zichzelf en hun eigen kunnen, zullen ze dat ook uitstralen. Een belangrijke X-factor als je gaat solliciteren!

Met een sollicitatietraining alleen ben je er dus niet. De medewerker zal eerst moeten accepteren dat zijn baan stopt. Pas daarna kan hij zijn blik weer open stellen voor nieuwe dingen. Je kunt het vergelijken met een relatie die stopt. Je gaat eerst door een rouwproces en pas daarna sta je weer open voor een nieuwe liefde. Een nieuwe baan in dit geval.

Mijn advies is hiermee dus niet alleen te zorgen voor een zachte landing, maar zorg ook voor een vlot vertrek. Als je weet dat je geen toekomst hebt samen, wees dan duidelijk en blijf niet om de hete brei heen draaien. Duidelijkheid doet even pijn, maar creëert een prettiger gevoel bij de betreffende medewerker, dan hem/haar continu in onzekerheid te laten.


Met onze kennis en ervaring in HR kunnen we jou als HR-manager prima adviseren en ondersteunen in het afscheidstraject.
De medewerker krijgt alle aandacht die nodig is. Aan de hand van praktische oefeningen achterhalen we wat iemand wil, kan en wat het beste bij hem of haar past. En uiteraard ook hoe hij dit kan uitdragen! Dankzij ons brede netwerk, is vervolgens een actieve en succesvolle bemiddeling op de arbeidsmarkt mogelijk.

Wat te doen?
Op het moment dat je afspraken maakt met de medewerker over de beëindiging van het dienstverband, kan hij een begeleidingstraject bij Optios inkopen. De ontslagvergoeding of vanaf 1 juli 2015 de transitievergoeding kan hiervoor ingezet worden.

Bedrijfsprofiel
Optios - Samen werken aan een nieuwe kans!

Dat werkgever en werknemer afscheid van elkaar moeten nemen is soms onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, een reorganisatie, het vervallen van een functie of een arbeidsconflict. Hoe dan ook, de samenwerking tussen beiden dient op een positieve en correcte wijze te worden beëindigd. Op deze manier kunnen beide partijen respect houden voor elkaar. Optios helpt daarbij.
www.optios.nl

Je moet ingelogd zijn om te stemmen!

Deze blog heeft nog geen stemmen!

Reacties op deze blog

 
Er zijn nog geen reacties op deze blog.

De laatst geplaatste blogs

Bekijk het blog archief

Laatst gestelde vragen

Bekijk alle vragen

Nieuw aangemelde leden